Nordiska metal band

Viking metal – Amon Amarth

Det finns en speciell undergenre inom metal kallad viking metal som innehåller delar av black metal och delar av nordisk folkmusik och som fokuserar primärt på den nordiska mytologin. Svenska Bathory är ansedd som en av de första inom genren, även om band som Led Zeppelin och Manowar också varit inne på samma spår innan. Ett par svenska viking metal-band som använder sig mycket av death metal i sin musik är Amon Amarth och Unleashed. Musik inspirerat av nordisk mytologi och vikingar behöver inte vara begränsat att kallas viking metal. Det förekommer även inom nordisk folkmusik och black metal. Týr, ett band från Färöarna, är också aktiva inom genrerna viking metal och folk metal.

Amon Amarth

Även om Amon Amarth kan klassas inom melodisk death metal, något bandet också föredrar, så tillhör de också tydligt till viking metal i och med att alla deras musik påvisar inspiration från vikingar och nordisk mytologi. Exempelvis heter deras mest lyssnade låt på Spotify Twilight of the Thunder God, vilket är en klar referens till den nordiska åskguden Tor. Alla deras album kopplar också på ett eller annat sätt till nordisk mytologi; exempelvis 2006 års With Oden on Our Side och Surtur Rising från 2011. Namnet Amon Amarth är däremot inte tagit ur nordisk mytologi. Utifrån det alviska språket Sindarin betyder Amon Amarth Mount Doom, eller Domedagsberget på svenska, vilket är satt i J.R.R. Tolkiens fiktiva Midgård.

Sångaren Johan Hegg, basisten Ted Lundström och gitarristen Olavi Mikkonen är de tre originalmedlemmarna som är kvar i bandet. För övrigt består bandet för närvarande (2018) av trummisen Jocke Wallgren och gitarristen Johan Söderberg. En tidigare medlem är trummisen Martin Lopez som var med och spelade in en skiva för att sedan ägna större delen av sin karriär hos det progressiva death metal-bandet Opeth.

ashe