Nordiska metal band

Sabaton, In Mourning & Twilight Force

Sabaton

En av Sveriges största musikexporter och med ett tydligt power metal sound; Sabaton är med lätthet Faluns, och även Dalarnas, största framgång inom metalscenen. De började sin karriär vid slutet av 90-talet och sedan dess producerat åtta skivor varav den första, Primo Victoria, 2005. Ett ständigt tema hos Sabaton är krig och historia kring krig. Deras sjätte album Carolus Rex släpptes både med svensk och engelsk sång och handlade om Sveriges historia. Skivan möttes av god kritik och såldes väldigt bra både i Sverige och i Polen. Sabaton Open Air (tidigare Rockstad Falun) är en hårdrocks- och metalfestival i Falun som grundades av Sabaton 2008 och som visar upp internationella såväl som lokala akter.

In Mourning

Nära inpå när Sabaton grundades så startade In Mourning sin karriär också. Det dröjde dock till 2008 innan deras debutalbum Shrouded Divine lanserades. De spelar en blandning mellan melodisk death metal och progressive metal och har medverkat på Sabaton Open Air flera gånger. Tobias Netzell är den enda originalmedlemmen som är kvar efter deras hittills fyra släppta studioalbum. Daniel Liljekvist är den senaste att ansluta sig till bandet som deras nya trummis från och med 2014.

Twilight Force

Ett nyare band än både Sabaton och In Mourning är Twilight Force som bildades 2011 och som spelar power metal blandat med symfonisk metal med inspiration från fantasy. Alla bandmedlemmar har pseudonymer och kallas för Borne, Lynd, Blackwald, De’Ash och Aerendir. Hittills har Twilight Force släppt två album; Tales of Ancient Prophecies (2014) och Heroes of Mighty Magic (2016). På den sistnämnda skivan var Joakim Brodén från Sabaton och Fabio Lione från Angra och Vision Divine gästsångare.

ashe