Grunden inom metal

Att spela i ett metalband

Det kan inte sägas tillräckligt många gånger: musik är fantastiskt kul att hålla på med. Att lyssna på musik, där musiken självklart är någon form av metal, är förstås

en bra början – men allra roligast är att spela i band. Faktum är att de som någon gång lirat i band har svårt att lägga instrumentet på hyllan; det blir ett behov som måste tillfredsställas gång på gång. Oavsett om man ömmar för gitarr, bas, trummor eller sång blir upplevelsen aldrig riktigt komplett om ett band saknas. Så vad väntar du på – dra ihop ett gäng polare och börja spela metal!

Att spela i band är bra på många sätt och det är faktiskt inte fel att som ung knatte köra igång med detta. Man får lära sig att samarbeta med andra, att ta hänsyn till andras idéer och lära sig att ta lagom mycket plats – samt att släppa fram andra. Människor med alldeles för stora egon i band har, som historien visat, resulterat i att banden ofta splittras. Var därför ödmjuk samtidigt som du ska kunna stå upp för dina egna idéer. Det är självklart inte kul att ständigt känna sig överkörd och det här är alltid ömsesidigt. Att spela i band ska, återigen, vara kul!

Utrustning kostar förstås pengar, något som antagligen inte är någon överraskning. Har du åldern inne kan detta lösas genom att låna pengar utan säkerhet snabbt, om du inte skulle ha snälla föräldrar som hjälper dig. Alternativet är att skaffa replokal genom ett studieförbund, där ni kan låna de instrument ni behöver för att komma igång.

Hur får du då en plats i ett band? Det underlättar förstås alltid att du kan spela ett instrument, alternativt är bra på att sjunga. Band bildas på många olika sätt, men vanligt i ung ålder är att börja spela med kompisgänget. Det finns alltid de som är musikintresserade och känner för att testa ett instrument. I början är det inte så noga; trots att det inte låter lika bra som dina favoritband är det viktigast att det känns kul att spela – och man måste ju börja någonstans. Med lite övning och om intresset håller i sig, kommer ni bli bättre och bättre med tiden.

Den lite mer rutinerade musikern brukar hitta band på andra sätt; här är det oftast kontakter som gäller, precis som med vilket jobb som helst. En kille eller tjej som blivit känd som ett proffs på sitt instrument har oftast inga problem att hitta band att spela med; ofta blir man till och med tillfrågad. Det är inte ovanligt att spela i flera olika band samtidigt, trots att detta inte alltid är så lyckat – det blir tyvärr lätt en intressekonflikt där man till slut tvingas välja vilket band man ska satsa på.

ashe