Grunden inom metal

Metalbandet som är Tysklands största musikexport

Den kanske mest populära genren inom rockmusik är heavy metal, ibland bara kallat metal. Till skillnad från traditionell rockmusik är metal oftast betydligt

hårdare med låttexter som fokuserar på teman som våld, krig, olycklig kärlek och brutalitet. Ett metalband som blivit otroligt populärt är Rammstein. Bandet har blivit Tysklands största musikexport under 2000-talet och de spelar inför utsålda arenor världen över. Just deras mäktiga liveshower är ett av bandets främsta kännetecken, där de blandar lek, konst och musikalisk genialitet på ett mycket effektfullt vis.

Vilka är Rammstein?

Rammstein bildades officiellt 1994 i samband med att de vann en tävling för amatörband i Berlin. Förstapriset var en veckas fri tillgång till en professionell musikstudio. Detta blev startskottet på vad som senare skulle bli ett av historiens mest framgångsrika metalband. Efter introduktion i hur det fungerar i en professionell studiomiljö, började bandet spela in sitt första studioalbum i mars 1995. Albumet döptes till Herzeleid och släpptes i september samma år. Första singeln, Du riechst so gut, kom redan i augusti. Musiken blev snabbt en succé. Fansen strömmade in och under vintern drog bandet ut på sin första turné med 17 stopp i olika delar av Tyskland.

Resten är historia, som man brukar säga. Bandet är numera Tysklands största musikexport, alla deras album har sålt guld eller platina och de säljer ut arena efter arena världen över.

Medlemmarna i Rammstein är:

  • Till Lindemann
  • Richard Z. Kruspe
  • Paul H. Landers
  • Oliver ”Ollie” Riedel
  • Christoph ”Doom” Schneider
  • Christian ”Flake” Lorenz

Inte minst Till Lindemann är mycket populär och som sångare är han bandets frontfigur. Han skriver dessutom majoriteten av bandets låttexter. Vidare är han utbildad pyrotekniker och en av hjärnorna bakom många av Rammsteins magiska scenshower. Han har flera gånger rankats som en av Tysklands främsta musiker, och även som en av tidernas främsta frontfigurerna i ett rockband.

Se Rammstein live

För alla metalälskare borde en livespelning med Rammstein stå högt upp på önskelistan. Bandet åker ofta på långa turnéer med flera stopp runtom i Europa och andra delar av världen. Vill man uppleva Rammstein till max bör man dock satsa på en konsert i hemlandet Tyskland för maximal stämning. Varför inte när de spelar i Berlin och passa på att även uppleva stadens alla sevärdheter dagen före spelningen? Det skulle kosta en slant, men är värt att lägga sina sparpengar på eller ta ett mindre lån för att får uppleva. Ta ett lån hos Lånakuten om kassan inte tillåter en Rammsteinresa för tillfället.

Att gå på en konsert med Rammstein är nämligen inte som att gå på vilken konsert som helst. Med Rammstein får du en liveshow med extra allt. Förutom musik av högsta kvalitet med listettor som Seemann, Bück dich, Mein Herz brennt och Ausländer, får du njuta av en show som är genomtänkt in i minsta detalj. Att gå på en Rammstein-konsert är som att bevittna en rockkonsert, teaterföreställning och konstutställning på en och samma gång. Med lek på scenen, vacker ljussättning och pyroteknik i takt med musiken är Rammstein ett liveband utöver det vanliga. De har blivit Tysklands största musikexport av en anledning.

ashe