Moderna metal band

Killswitch Engage

Killswitch är ett band med start i början av 2000-talet klassat inom genren metalcore. Som namnet metalcore antyder är det en blandning av metal och hardcore, eller hardcorepunk, som är en hårdare och snabbare typ av punk. Förutom Killswitch Engage finns de svenska banden Sonic Syndicate och Dead By April, eller de amerikanska Trivium och All That Remains som också räknas inom metalcore. Ett vanligt förekommande element inom metalcore är så kallade breakdowns som betyder att takten saktas ner för ge plats åt tyngre riff.

Killswitch Engages karriär

Bandet grundades av Mike D’Antonio (tidigare medlem av Overcast) och Adam Dutkiewicz (från Aftershock) som senare tog in gitarristen Joel Stroetzel sångaren Jesse Leach. Dutkiewicz spelade under de första åren trummor för bandet men övergick runt 2002 till att agera sologitarrist. I samma veva hoppade Leach av bandet på grund av depression och en omedelbar efterträdare var behövlig då de inom ett par dagar skulle framföra en show. Deras räddning kom i form av den nye sångaren Howard Jones, tidigare från metalcorebandet Blood Has Been Shed. Efter nio år i bandet lämnade Jones rollen som sångare då hans livsstil som turnérande bandmedlem påverkade honom negativt. Den ursprunglige sångaren Jesse Leach återvände då till bandet och har medverkat som sångare sedan dess.

Deras sju skivor

Mellan 2000 och 2016 har Killswitch Engage spelat in och släppt sju skivor och alla har klassats inom metalcore. De första två skivorna, 2000 och 2002 respektive, mottogs väl av kritiker. Efter dessa skivor skulle uppsättningen i bandet förändras en del; Dutkiewicz övergick från att spela trummor till gitarr och Leach ersattes av Jones. Vid deras femte skiva, deras självbetitlade album från 2009, började kritiska röster höjas angående deras konventionella struktur på musiken som började kännas som om den var formad efter en mall. Killswitch Engage tog en revansch hos kritiker med deras uppföljare 2013 som återigen innehöll Leach på sång. Deras senaste skiva, Incarnate, släpptes 2016.

Times of Grace – ett sidoprojekt

Då Dutkiewicz blev inlagd på sjukhus på grund av ryggproblem började han skriva på nytt musikmaterial. Senare kontaktade han Jesse Leach för att få hjälp med sång och text till detta material. Så formades Times of Grace 2007 och det dröjde sedan till 2011 innan debutalbumet släpptes; The Hymn of a Broken Man. Deras uppföljare till detta album började spelas in 2017 efter en tids avbrott.

ashe