Grunden inom metal

George Lynch – Mr. Scary

Under 1980-talet fanns det många amerikanska artister och band på hårdrock- och heavy metal-scenen, särskilt i Los Angeles med omnejd. Ett av dessa var Dokken, som var mycket framgångsrika både som live-band och på LP-skivornas försäljningslistor. Hjärnan bakom Dokken var Don Dokken, sångaren som redan i slutet av 70-talet bildade sitt band. I gitarrvärlden är det dock en annan bandmedlem som har fullt fokus, nämligen George Lynch. Att George kallas för Mr. Scary är egentligen lite överdrivet; han är i själva verket en ödmjuk kille som definitivt inte gjort sig känd som den kaxiga hårdrocksgitarristen. I själva verket handlar Mr. Scary om titeln på en Dokken-låt; en instrumentallåt från albumet ”Back for the attack” som lät George rocka ordentligt. Låten blev ett populärt inslag under Dokken-konserter och har spelats in live på skivan ”Beast from the east”.

George Lynch var medlem i Dokken från 80-talets början till mitten av 90-talet, när bandet gjorde comeback efter några års uppehåll. Han har också varit aktuell med ett eget band, kallat Lynch Mob, där han fick ett större utrymme som gitarrist än i Dokken. Lynch mob spelade in ett par skivor i 1990-talets början, samt lite senare under samma årtionde. Bland annat gjordes ett försök att spela in en platta (”Smoke this”) som kombinerade metal och rap, vilket dessvärre blev ett platt fall.

Trots att han börjar bli till åren, ger George Lynch ett vältränat intryck. Sköna hudprodukter och liknande gör antagligen sitt till, något som för övrigt med fördel införskaffas hos gents.

Lynch har länge haft ett samarbete med den berömda gitarrtillverkaren ESP. Detta har resulterat i många egna gitarrmodeller som blivit till riktiga storsäljare på marknaden. En av dessa gitarrer har det så kallade skulls & snakes-motivet från Lynch Mob-skivan ”Wicked sensation”. George Lynch har dessutom designat en alldeles egen gitarrmikrofon i samarbete med varumärket Seymour Duncan, som fick det spännande namnet ”Screaming Demon”. Många är de gitarrister som låtit sig inspireras av Lynch och hans gitarrspel och som av den anledningen införskaffat antingen en av hans ESP-gitarrer eller en gitarrmikrofon.

De som vill lära sig att spela som Lynch kan bland annat hitta ett antal instruktionsvideos, där George själv lär ut några av hans gitarrtricks. Boende i Los Angeles med omnejd kan ibland ha möjlighet att delta i en så kallad guitar clinic, där många kända gitarrister – däribland George Lynch – kan ses hålla en form av gitarrlektion inför en stor publik. Det här brukar vara mycket uppskattade evenemang där det kan vara svårt att få tag på en biljett. Den som lyckas komma in har dock mycket inspiration att hämta.

Under 2018 och 2019 har Dokken gjort några spelningar tillsammans i originaluppsättning, där de spelat in en ny live-skiva samt några helt nya studiolåtar (till fansens stora förtjusning).

ashe