Grunden inom metal

Led Zeppelin – bandet som startade allt

Att hävda att Led Zeppelin var bandet som drog igång hela hårdrocksvågen och det som ledde fram till heavy metal bör motiveras ytterligare. De var ju i sanning

inte ensamma i England under revolutionsåret 1968 att starta hårdrocksgenren. De andra två pionjärbanden inom genren från England och 1968 var The Roundabout och The Polka Tulk Blues Band, eller mer kända som Deep Purple och Black Sabbath. Även Led Zeppelin gick under ett mindre smickrande namn ett par månader i början av sin karriär, de hette först The New Yardbirds. Dessa tre band startade något nytt i England, och soundet som skapades föll hela den rockälskande världen på läppen. Led Zeppelin var dock tidigt ute med att släppa fyra helt enastående studioalbum som för alltid är inskrivna i rockhistorien. Särskilt deras andra studioalbum ”Led Zeppelin II” anses av sakkunskapen vara startpunkten för heavy metal.

Det största rockbandet

Led Zeppelin bestod av gitarristen Jimmy Page, sångaren Robert Plant, trummisen John Bonham och basisten/keyboardisten John Paul Jones. Det var Page och Plant som skrev det mesta av materialet tillsammans. Deras influenser kom dels från bluesmusiken och den keltiska folkmusiken, båda dragen hörs i bandets repertoar. Led Zeppelins skivkontrakt med Atlantic gav dem helt fria händer i skapelseprocessen och i låtval till albumen.

Led Zeppelin blev tidigt ett utpräglat liveband. Dels undvek de att framträda i TV och dels förstod de tidigt att åka på många miniturnéer runt om i USA och Nordeuropa. Bandet bestod av verkliga musikälskare som trivdes med jammandet tillsammans, därav kunde deras konserter bli både fyra och fem timmar långa. Det cirkulerade mängder av bootlegs av deras konserter, numer är mycket av detta material tillgängligt på olika strömningstjänster. Det är fantastiskt att folk kunde spela in dessa konserter innan mobiltelefonerna fanns. Behöver du själv smarta tillbehör till din mobil hittar du det mesta på teknikdelar.se

Led Zeppelin satte flera publikrekord under sina turnéer i USA, och blev med rätta kallat för världens största rockband.

Slutet

Efter ett väldigt framgångsrikt decennium lades bandet ned 1980. Dels hade Page börjat brottas med ett tungt drogberoende och dels avled trummisen John Bonham efter att ha supit för mycket. Han kvävdes i sömnen av sina egna spyor efter en hejdlöst blöt festvecka. Det är tragiskt att detta slut mötte ytterligare en av rockhistoriens största samma år, Bon Scott från AC/DC. Bandet har egentligen aldrig återuppstått, men det har återförenats för några jubileumskonserter vid en handfull tillfällen, då med John Bonhams son, Jason, bakom trummorna.

Under elva aktiva år släppte Led Zeppelin åtta helt fantastiska studioalbum, som alla placerade sig som listettor i Storbritannien, och de flesta även i USA. Som kuriosa kan nämnas att deras sista studioalbum, ”In Through the Out Door” från 1979, spelades in i Polar Studios i Stockholm. Bandet har självklart förärats med inträde i ”Rock and Roll Hall of Fame”, detta skedde 1995. År 2006 tilldelades bandet även Polarpriset, som ett av mycket få rockband.

ashe