Grunden inom metal

Powerwolf – tysk power metal

Powerwolf är ett tyskt power metalband som bildades 2004. Charles och Matthew Greywolf grundade bandet men de hade redan före det spelat ihop i flera år och

lagt sig till med artistnamn. Charles heter David Vogt och Matthew heter Benjamin Buss. Bandets trummis blev fransmannen Stéfane Funebre fram till 2011 då Roel van Helden tog över trumpinnarna. Straxt efter att Funebre anslöt sig till bandet kom också keyboardisten Falk Maria Schlegel. Den siste att joina var sångaren och frontfiguren Attila Dorn. Han studerade klassisk opera i Bukarest, Rumänien, och har ett stort intresse av gamla folksägner, legender och sagor, särskilt rumänska varulvslegender. Detta märks tydligt på Powerwolfs debutalbum från 2005, ”Return In BLoodred”.

Nästa album kom 2007 och hette ”Lupus Dei” vilket var ett konceptalbum som handlade om en varg.

Powerwolf har varit förskonade ifrån ständiga medlemsbyten och bråk som kännetecknar så många andra metalband.

De har gjort 8 studioalbum och deras senaste släpptes 2019 och heter ”Metallum Nostrum”. De har släppt två livealbum, två EP och tre samlingsalbum. Fyra singlar kan även räknas in på diskografilistan.

2018 års album, deras näst senaste, ”The Sacrament Of Sin spelades in i Örebro hos Fascination Street Studios med producenten Jens Bogren. Bogren har jobbat ihop med många kända band som Sepultura, Opeth, Dimmu Borgir, Arch Enemy och Amon Amarth. Albumet blev en vågad satsning där Powerwolf hade med sin första och enda ballad hittills, ”Where the wild wolves have gone”. Låten ”Nightside of Siberia” på samma skiva var tvärtom den tyngsta låt som bandet har gjort. Kritikerna tog emot skivan med öppna armar.

För tillfället är bandet på turné, i skrivande stund i Ryssland. Turnén heter The Sacrament Of Sin Tour 2019 och har än så länge spelat för fullsatt publik och utsålda hus. Med på turnén finns också det brittisk/schweiziska epic power metalbandet Gloryhammer. Sverige får två spelningar på den här turnén, en i Fryshuset i Stockholm och en i Trädgårn i Göteborg till hösten. Bandet är dessutom aktuellt för Sweden Rock 2019.

Konserter och festivaler kan kosta en del att ta sig till men man kan låna pengar hos Enklare för att säkerställa att man har möjlighet att ta sig dit och kan se sitt favoritband.

Powerwolfs musik är kraftfull och mäktig och för tankarna till hemsökta kloster och förfallna kyrkor en fullmånenatt i oktober. Bandet skiljer sig från andra band genom sina texter också. Texterna handlar om varulvar, mörka myter, skräck, religion och ett litet inslag av sex, vilket i sig inte är helt ovanligt inom metal. Ironi kan också märkas av här och där.

Attila Dorns välskolade röst kan ge rysningar och man kan nästan se hur korparna flyger förbi medan en varulv står och lurar bakom ett gammalt träd. På samma gång finns något medryckande som väcker känslan av att vilja vara med i detta hemliga sällskap som dricker blod och ylar om natten.

Finns det någon där ute som har missat Powerwolf så är det hög tid att ta en närmare titt på bandet nu. Powerwolf är för bra för att missas.

ashe