Grunden inom metal

Heavy Metal och NWOBHM

New Wave of British Heavy Metal, förkortat till NWOBHM, kallades den period i början av 80-talet då otaliga hårdrocksband bildades i Storbritannien. Många av dessa band kom dock aldrig förbi sitt första stadie och spelade aldrig in någon skiva. Jackor gjorda av skinn och/eller jeans tillhörde också denna rörelse då flertalet av banden samt deras fans bar dem. Några av de mest framgångsrika bandet inom denna stil är Motörhead, Iron Maiden, Saxon och Judas Priest.

Iron Maiden

Steve Harris grundade bandet Iron Maiden redan 1975 men det var under början av 80-talet inom rörelsen NWOBHM som deras första framgångar kom. Tack vare att de sålt över 100 miljoner skivor under sin karriär anses Iron Maiden vara ett av de mest framgångsrika heavy metal banden genom tiderna. De har även vunnit många priser för deras framträdanden och som bästa brittiska band. Mellan 1980 och 2015, en 35-årig period, släppte Iron Maiden 16 fullängdsalbum, vilket snittar på ungefär ett album vartannat år. Flera av deras album, såsom The Number of the Beast (1982) och Powerslave (1984), anses idag som klassiska heavy metal album.

Iron Maiden har haft en stor uppsjö av musiker genom åren där endast grundaren Steve Harris har varit en konstant bandmedlem. Förutom Harris är det gitarristen Dave Murray och trummisen Nicko McBrain som varit de mest långvariga medlemmarna, Murray sedan 1978 och McBrain sedan 1982. Vid en anblick på uppsättningen sångare så är Bruce Dickinson den mest framhävda som sångaren på tolv av deras 16 skivsläpp hittills (2018).

Judas Priest

Ett annat band som formades långt innan NWOBHM är Judas Priest med året 1969 som startdatum. Precis som för Iron Maiden så var det under NWOBHM eran som de nådde sin största framgång, främst tack vare sitt album British Steel (1980) som också finns med i boken 1001 album du måste höra innan du dör från 2005.

Av de som var med när bandet grundades är endast en kvar i bandet idag, Ian Hill på bas och sång. Al Atkins, K.K. Downing och John Ellis lämnade bandet vid olika skeden i dess karriär. Förmodligen den mest kända bandmedlemmen för de flesta är sångare Rob Halford, med sitt breda röstomfång, som medverkat i bandet under större delen av dess karriär.

ashe