Moderna metal band

Avenged Sevenfold

Heavy metal bandet Avenged Sevenfold, ofta förkortat till A7X, släppte sin första skiva 2001, två år efter sin start. Till en början spelade de främst metalcore för att senare övergå mer till heavy metal och hårdrock, och på den senaste skivan rörde de sig lite åt det progressiva hållet.

Bandmedlemmarna

Bandet grundades av Matthew Charles Sanders (M. Shadows), Zackary James Baker (Zacky Vengeance), James Owen Sullivan (The Rev) och Matt Wendt 1999. Wendt stannade dock bara kvar i bandet under deras första år för att bli ersatt av Justin Meacham. Efter att deras första album var inspelat anslöt sig Brian Elwin Haner Jr. (Synyster Gates) till bandet som sologitarrist och de spelade in debutskivan på nytt. Avenged Sevenfold gick igenom flera olika basister efter att Meacham lämnat bandet och till slut landade de på Jonathan Lewis Seward (Johnny Christ) som än idag är med i bandet.

2009 gick James (The Rev) Sullivan bort på grund av en överdos vilket gjorde att bandet nära inpå splittrades. Året därpå meddelade de däremot att de med hjälp av Mike Portnoy, den numera forne trummisen i Dream Theater, skulle spela in deras femte skiva. Idag (2018) är det Brooks Wackerman, tidigare trummis för Bad Religion, som står för trummandet sedan han hoppade med i bandet 2015.

Bandets skivor

Deras första två skivor, Sounding the Seventh Trumpet och Waking the Fallen, släpptes 2001 och 2003 respektive, är båda klassade inom genren metalcore. Båda skivorna mottogs positivt och den sistnämnde blev högt prisad. Efter detta övergick de till vad som liknas mest med heavy metal och hårdrock i och med lanseringen av City of Evil 2005. Deras självbetitlade album kom två år senare och mottogs med blandade känslor. En del prisade deras vilja att experimentera medans andra såg den som alldeles för konventionell. Nightmare, Avenge Sevenfolds femte skiva, dedikerades till den då nyligen bortgångna James Sullivan och mottogs generellt i positiv bemärkelse av kritiker. Eftersom Mike Portnoy endast var med och spelade in denna skiva med Avenged Sevenfold så behövde de fortfarande hitta en ny trummis till bandet. Arin Ilejay blev denna nya trummis till skivan Hail to the King (2013) som hade en stil mer likt bluesrock och var därför ganska återhållsam gällande trummorna.

Inför deras sjunde album meddelande Avenged Sevenfold att de gått skilda vägar med Arin Ilejay och att de spelat en längre period med en annan trummis, Brooks Wackerman, som skulle ta över rollen. Den 28:e oktober släpptes detta album, The Stage, helt utan någon reklamkampanj. Sångaren M. Shadows ansåg att detta bidrog till mystiken kring skivan. The Stage mottogs väl av kritiker som främst pratade lovande om deras instick i den progressiva stilen. Vissa beskrev skivan som en sorts blandning mellan Dream Theater och Iron Maiden.

ashe