Moderna metal band

Slipknot

Med en utstyrsel som tagen direkt från diverse skräckfilmer och ett väldigt aggressivt sound var Slipknot ett av banden som banade vägen för populariseringen av nu metal under 2000-talet. Bandet grundades redan 1995 av Shawn Crahan, Joey Jordison och Paul Gray där endast Crahan, som spelar slagverk, har medverkat under hela dess karriär. Jordison lämnade bandet 2013 och olika anledningar presenterades av både honom och bandet, men till slut meddelade Jordison att det var på grund av sjukdom han lämnade bandet. Basisten Gray dog av en tragisk överdos 2010 vilket skakade om bandet ordentligt och fick sångaren Corey Taylor att tveka inför att fortsätta, vilket han till slut valde att göra.

Bandmedlemmarna

Dagens uppsättning av Slipknot består av nio medlemmar. Shawn Crahan och Chris Fehn spelar båda slagverk, Mick Thomson och Jim Root spelar rytmgitarr och sologitarr respektive. Jay Weinberg tog över trummandet från originalmedlemmen Joey Jordison medan Alessandro Venturella tog över rollen som basist från Donnie Steele och innan dess den bortgångne Paul Gray. Sid Wilson spelar både turntable och keyboard, Craig Jones hanterar bland annat programmering och keyboard, och Corey Taylor är sedan slutet av 90-talet bandets huvudsångare.

Slipknots skivor

De släppte sin första skiva 1996 med namnet Mate. Feed. Kill. Repeat. Dock så anser bandet i efterhand att detta är en demoskiva och officiellt är därför deras självbetitlade skiva från 1999 deras första studioalbum. Skivan betraktas främst som ett nu-metal album, även om medlemmarna själva påstår att de var influerade av mängder av stilar inom bland annat death metal, thrash och rap-metal. Albumet nådde stor framgång hos både kritiker och lyssnare och satte Slipknot i rampljuset. Uppföljaren Iowa två år senare nådde även kritikernas hjärtan och har medverkat på flertalet listor över bästa album från 2000-talet.

Vid releasen av deras tredje skiva, Vol. 3: (The Subliminal Verse), uppmärksammades deras experimentella stil och att de för första gången hade inkluderat låtar som fokuserade på akustisk gitarr istället för elgitarr. Även denna skiva mottogs väl av såväl kritiker som allmänheten. Deras fjärde album är beskrivet som en avstickare i och med att de gick från nu-metal till att implementera groove metal i sina låtar. Albumet sålde oerhört bra i bland annat USA, Kanada och Australien. Efter detta dröjde det sex år innan nästa studioalbum nådde kritiker och fans. “.5: The Gray Chapter” släpptes 2014 och var deras första album utan basisten Paul Gray och trummisen Joey Jordison. Kritikerna rosade albumet, speciellt för deras tillbakagång till stilen från deras första två album men också för hur de hanterade förlusten av Paul Gray.

ashe