Grunden inom metal

Death Metal

Ur heavy metal och thrash metal föddes en ny undergenre, nämligen death metal. Det som främst karaktäriserar death metal är sångstilen growl (en form av djupt, raspigt och morrande läte), trummor med fokus på dubbelpedal, och snabba riff på gitarrerna. En teori till namnet death metal grundas på att en journalist försökte beskriva bandet Deaths musikstil och beskrev den således som en egen variant av metal, namngiven som deras bandnamn. Death, Obituary och Cannibal Corpse anses vara några av genrens pionjärer.

Cannibal Corpse

Cannibal Corpse är förmodligen ett av de mest omtalade banden inom death metal tack vare den kontroversiella stilen de skyltat med. Genom sina brutala texter och albumomslag, som ofta uppvisar våld, lemlästning och skräckelement, har de fått vissa av sina skivor bannade från bland annat Ryssland och Tyskland. Trots detta är de ett av sin genres mest framgångsrika band med över två miljoner skivor sålda.

Melodisk death metal – Dark Tranquility

Tillsammans med de svenska banden In Flames och At the Gates var Dark Tranquility pionjärer inom det som kom att kallas för melodisk death metal; en undergenre ur death metal där melodiska gitarrharmonier och delvis ren sång ackompanjerar det som annars klassas som death metal. Dark Tranquility har hunnit släppa elva studioalbum, varav det senaste albumet, Atoma, 2016. De har haft flertalet medlemmar genom sin karriär där tre av de nuvarande fem var med och grundade bandet.

Symfonisk death metal – Wintersun

Finska Wintersun är ett exempel på stilen symfonisk death metal; en genre som inte är så vida spridd då den nära besläktade genren symfonisk metal vuxit sig mycket större. Wintersun, tillsammans med band som Fleshgod Apocalypse och Septicflesh, påvisar dock en mer aggressiv framtoning där en mix av power metal, symfonisk metal och death metal går att finna.

ashe